Sunday, February 25, 2018

RESEPI AYAM LENGKUAS


Ayam Lengkuas merupakan salah satu makanan tradisional di Sabah. Ia sangat popular dikalangan kaum Bugis di Sabah terutamanya di Sandakan dan Tawau.

Ayam Lengkuas yang juga disebut Ayam Masak Lengkuas merupakan salah satu hidangan yang popular dikalangan masyarakat di Sabah terutamanya dari suku kaum Bugis yang berada di Pantai Timur Sabah seperti Sandakan dan Tawau.

Ayam Lengkuas biasanya banyak dimasak dan dihidangkan ketika sambutan perayaan seperti Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya AidilAdha. Selain itu ia juga biasa dihidang ketika majlis perkahwinan dan kenduri.

RESEPI AYAM LENGKUAS

BAHAN-BAHAN
1 ekor ayam tua / kampung - potong 16
1.5kg santan
500gm lengkuas - racik halus atau blender (buang jusnya)
15 biji bawang merah*
10 biji bawang putih*
6 batang serai*
3 batang serai - ketuk
2 inc. halia*
2 biji bawang holland - belah 4
5 biji bawang merah - hiris
2 sudu makan serbuk lada putih
1 sudu makan serbuk kunyit
Air asam jawa
Garam
Serbuk perasa


PROSES PENYEDIAAN
Gaul ayam bersama serbuk kunyit, asam jawa dan serbuk lada putih.

Blender halus bahan bertanda '*'.  Masukkan serai yang diketuk, tumis hingga naik bau.

Masukkan santan, bawang holland, bawang merah dan lengkuas, masak lagi hingga santan sedikit pekat.

Jika menggunakan ayam pencen atau ayam kampung, boleh masukkan sekali bersama santan.

Sekiranya guna ayam daging, masukkan kemudian ketika santan dan lengkuas telah pekat, ini untuk mengelakkan ayam menjadi hancur.
Masak menggunakan api sederhana dan perlu sentiasa di kacau.

Untuk tahan lama, masak hingga kering dan  lengkuasnya menjadi seredak.
Masak lengkuas akan mengeluarkan minyak lebihan apabila kita memasak hingga kering, toskan minyak lebihan jika tidak suka.

Hidangkan bersama burasak, tumbuk, ketupat atau lemang.

No comments:

Post a Comment