Sunday, February 25, 2018

KUIH PINJARAM SABAH


Kuih Penyaram merupakan antara makanan tradisional suku kaum Bajau dan Melayu-Brunei di Sabah. Kuih Penyaram juga dikenali dengan nama Kuih Pinjaram. Selain itu terdapat juga sesetengah masyarakat yang menggelarkannya dengan nama Kuih UFO kerana rupa bentuknya.

Kuih Penyaram banyak dihidang ketika majlis-majlis tertentu seperti majlis perkahwinan, pertunangan, kenduri dan lain-lain lagi.

Antara bahan-bahan yang biasa digunakan untuk membuat Kuih Penyaram adalah seperti :

01. Tepung Beras
02. Tepung Jagung
03. Santan
04. Minyak Masak
05. Gula Merah

Kini Kuih Penyaram menjadi salah satu kuih yang diminati dan digemari oleh seluruh masyarakat di Sabah tidak mengira suku kaum atau bangsa.

KUIH PINJARAM SABAH

BAHAN-BAHAN
1 bungkus tepung beras
1/2 kg tepung gandum
1/2 kg gula pasir
200 gm gula melaka
500 ml air sejuk
Minyak untuk menggoreng

PROSES PENYEDIAAN
1) Ayak tepung beras bersama tepung gandum
2) Masukkan gula pasir dan gaul rata
3) Masukkan gula melaka yang sudah dibancuh dengan air dan tapis.
4)Gaulbersama tepung tadi.Gaul rata
5) Biarkan selama 6 hingga 8 jam barulah digoreng

No comments:

Post a Comment