Kuih Penyaram merupakan antara makanan tradisional suku kaum Bajau dan
Melayu-Brunei di Sabah. Kuih Penyaram juga dikenali dengan nama Kuih Pinjaram.
Selain itu terdapat juga sesetengah masyarakat yang menggelarkannya dengan nama
Kuih UFO kerana rupa bentuknya.
Kuih Penyaram banyak dihidang ketika majlis-majlis tertentu seperti
majlis perkahwinan, pertunangan, kenduri dan lain-lain lagi.
Antara bahan-bahan yang biasa digunakan untuk membuat Kuih Penyaram
adalah seperti :
01. Tepung Beras
02. Tepung Jagung
03. Santan
04. Minyak Masak
05. Gula Merah
Kini Kuih Penyaram menjadi salah satu kuih yang diminati dan digemari
oleh seluruh masyarakat di Sabah tidak mengira suku kaum atau bangsa.
KUIH PINJARAM SABAH
BAHAN-BAHAN
1
bungkus tepung beras
1/2
kg tepung gandum
1/2
kg gula pasir
200
gm gula melaka
500
ml air sejuk
Minyak
untuk menggoreng
PROSES PENYEDIAAN
1)
Ayak tepung beras bersama tepung gandum
2)
Masukkan gula pasir dan gaul rata
3)
Masukkan gula melaka yang sudah dibancuh dengan air dan tapis.
4)Gaulbersama
tepung tadi.Gaul rata
5)
Biarkan selama 6 hingga 8 jam barulah digoreng
No comments:
Post a Comment