Saturday, March 03, 2018

SAMBAL GODOK

Pernah dengar tak sambal godok? Mungkin orang-orang belah selatan seperti Johor dan Singapura familiar dengan masakan ini kan. Sambal godok ni boleh dikatakan hampir sama saja dengan sambal goreng. Resepi pun saya cedok dari dapur Chef Google..🙈 nun di Google sana. Sebagai tambahan saya ada tambahkan sedikit hati dan hempedal ayam. Resepi ni sedap jadi rugi rasanya jika saya tak menyimpannya di dapur ini untuk rujukan masa akan datang. Jom layan resepi...


SAMBAL GODOK


BAHAN-BAHAN:
6 keping tempe, dipotong kiub
5 keping tauhu, dipotong kiub
300 gm udang bersaiz medium
3 biji cili merah, dihiris
3 biji cili hijau, dihiris
200 gm kacang panjang, dipotong anggaran 1"
[semua bahan atas digoreng terlebih dahulu berasingan]
2 biji bawang besar, dihiris
1 ikat suhun, direndam dan dikerat-kerat
300 gm santan
1/2 cawan bawang goreng
5 sudu besar gula
garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng


BAHAN REMPAH UNTUK DIKISAR:
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 batang serai, dihiri
2 sudu besar lengkuas
1 sudu besar belacan


CARANYA:
Dengan menggunakan minyak lebihan menggoreng, masukkan hirisan bawang dan biarkan hingga layu.

Kemudian masukkan pula bahan kisar, tumis lagi hingga garing dan wangi.

Masukkan santan dan sedikit air. Biarkan hingga mendidih dan perasakan dengan garam dan gula.

Masukkan bahan-bahan yang telah digoreng, suhun dan bawang goreng. Kacau rata dan siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment