HINAVA
Hinava atau Hinava Ginapan
merupakan salah satu hidangan tradisional istimewa bagi suku kaum
Kadazan-Dusun, Sabah, dan boleh dikatakan sebagai merupakan makanan yang paling
popular di kalangan kaum Kadazan-Dusun.
Ia merupakan hidangan yang
dihasilkan daripada isi ikan segar yang dicampurkan dengan biji buah bambangan
yang telah diparut, cili merah, halia, bawang merah , limau kapas dan garam.
Isi ikan tersebut tidak perlu
dimasak kerana ia akan masak dengan menggunakan perahan jus limau samada
menggunakan limau nipis ataupun limau kasturi (menyerupai shushi).
Hinava merupakan makanan
tradisional penduduk di Sabah terutama sekali masyarakat dari suku kaum
Kadazan-Dusun yang mana ia merupakan antara makanan yang paling popular dan
diminati. Hinava juga dikenali dengan nama Hinava Ginapan.
Hinava dibuat daripada isi ikan
segar. Isi ikan yang biasa digunakan untuk membuat Hinava adalah dari isi ikan
Yu atau Tenggiri. Walaubagaimanapun ikan lain boleh juga digunakan untuk
membuat Hinava. ini termasuklah menggunakan sotong atau udang.
Hinava selalunya dihidang untuk
majlis-majlis tertentu seperti majlis perkahwinan. Ia juga menjadi hidangan
yang istimewa bagi suku kaum Kadazan-Dusun ketika sambutan Pesta Kaamatan atau
Tadau Kaamatan.
HINAVA
Bahan-bahan yang biasa
digunakan untuk membuat Hinava adalah seperti berikut :
01. Isi Ikan Segar
02. Biji Buah Bambangan
03. Lada Merah
04. Halia
05. Bawang Merah
06. Limau Nipis atau Limau
Kasturi
07. Garam
Untuk menghidangnya, isi ikan
segar tersebut akan dicampur menggunakan bahan-bahan diatas dan digaul-gaulkan.
Isi ikan tersebut tidak perlu dimasak kerana isi ikan tersebut akan masak
melalui perahan limau nipis atau limau kasturi.
No comments:
Post a Comment