Sunday, February 25, 2018

RESEPI KUIH CINCIN SABAH


KUIH CINCIN
Kuih cincin merupakan kuih tradisional masyarakat Melayu Brunei di Sabah. Kuih cincin ini merupakan makanan istimewa bagi kaum di Sabah.

Kuih cincin diperbuat daripada gula, gula nipah/gula apong, tepung beras, minyak masak, air dan gula Melaka.

Adunan ini akan dibentuk seperti bunga cincin sebelum dicelup dengan adunan tepung beras dan digoreng. Ia kemudiannya akan dicelup dalam adunan tepung beras sekali lagi sebelum digoreng kali kedua bagi menjadikannya rangup.

RESEPI KUIH CINCIN SABAH

BAHAN-BAHAN
300 gram tepung beras
100 gram gula pasir
200 ml air, untuk merebus
separuh gula nira
200 gram gula merah
Garam halus secukupnya
Minyak goreng secukupnya

BAHAN PENCELUP :
500 gram tepung beras
air secukupnya
tepung beras tadi diuli dengan air hingga cair
  
PROSES PENYEDIAAN
Mula2 didihkan air dan gula merah dan gula nira hingga larut, lalu tuangkan kedalam tepung beras. Kacau menggunakan spatula kemudian menguli.

Kemudian Campurkan , gula pasir, dan garam secukup rasa kedalam adunan tepung.

Kacau adunan hingga sekata dan gula menjadi hancur, kemudian diamkan satu malam

Keesokan harinya ambil adunan lalu bentuk menjadi bulat dan lubangi empat lubang ditengahnya, terakhir goreng di dalam minyak goreng yang sudah panas hingga matang kecoklatan.

Angkat, tiris, dan sajikan dengan minuman seperti teh ataupun kopi, selesai.

1 comment:

  1. nope nope im not going there nope nope nope im not going there.......

    ReplyDelete