Ayam goreng ialah
daging ayam yang dicelup ke dalam salutan, kemudian digoreng jeluk, digoreng
kuali atau digoreng tekanan. Salutan tersebut mengekalkan air daging sambil
menyerap lemak ayam. Daging ayam itu boleh ditanggalkan tulangnya dan/atau dikupas
kulitnya, atau sebaliknya.
Ayam goreng paling
banyak dimasak menggunakan penggoreng tekanan, kerana inilah kaedah penyediaan
yang paling cepat. Air dalam daging ayam mengewap lalu keluar melalui minyak
dalam kebuk yang tertutup, sekaligus menambahkan tekanan dan merendahkan suhu
memasak yang diperlukan. Wap tersebut juga memasakkan daging ayam sambil
memastikan isinya lembap dan lembut di dalam sadur rangup.
RESEPI AYAM GORENG
MAMAK
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam
6 sudu makan tepung jagung
6 sudu makan tepung beras
3 tangkai daun kari
BAHAN UNTUK DIKISAR:
6 ulas bawang putih
2 inci halia
5 tangkai cili kering
2 sudu makan rempah kari
1 biji telur
Garam secukup rasa
1 sudu makan serbuk lada sulah
PROSES PENYEDIAAN
Perap ayam dgn bhn kisar, tepung jagung, tepung beras dan daun
kari selama 1 jam. Perap lagi lama lagi sedap.
Panaskan minyak & goreng ayam hingga masak
No comments:
Post a Comment