Mentega
(yang berasal dari perkataan bahasa Portugis: manteiga) adalah produk tenusu
dibuat daripada menggodak krim atau susu, sama ada segar atau yang ditapai.
Mentega boleh digunakan sebagai sapuan dan perasa, selain dari penggunaan dalam
masakan seperti membakar, membuat sos dan menggoreng. Mentega terdiri dari
lemak mentega, air dan protein susu. Kerap dibuat daripada susu lembu, tetapi
mentega juga boleh dibuat dari mamalia lain, seperti biri-biri, kambing, kerbau
dan yak. Garam, perisa dan pengawet kadang kala ditambah pada mentega.
Pengasingan pepejal mentega akan menghasilkan cecair mentega atau minyak sapi,
yang merupakan hampir keseluruhannya lemak mentega.
CARA
BUAT SARANG TELUR
BAHAN-BAHAN:
2/3 biji telur
kuning sahaja
(Dipukul
rata-nak letak garam sikit pon boleh)
1 sudu butter
1cawang minyak
masak
Bila minyak nak
ala2 panas masukkan butter dan terus pusingkan minyak tu dalam bentuk bulatan
sehala dgn menggunakan senduk bentuk bulat.
Putarkan lelaju
sikit tapi jangan sampai minyak melimpah ruah kene korang plak.. naya jek.
Dah putar
laju-laju tu, masukkan kuning telur sedikit demi sedikit.. tarik tinggi bekas
telur tu macam nak buat teh tarik. Tapi putar tu tetap putar tau. Nanti dia
akan berbuih2, agak2 kuning keemasan telur tu, terus tapis dengan penapis
kelapa ye.
RESEPI UDANG BUTTER
Udang 14-15ekor
Bawang putih 3
biji
Cili 4-5biji
(utk anak sy ltk 3 biji jek)
Daun kari
1 sudu Butter
1/4 cwn Susu
segar
Garam
Udang di garam
kunyitkan dah goreng. Sekejap jek jgn lama-lama kalau tak liat. Lepas tu
ketepikan.
Kuali yang
lain, butter dipanaskan dan tumis bawang putih dan cili. Dah naik bau masukkan
daun kari. Agak2 garing..masukkan susu segar dan sedikit garam.
Masukkan udang
yang dah digoreng tadi gaul rata. Agak kering angkat.
Lps tu taburkan
sarang telur tadi atas udang. Sekian..
No comments:
Post a Comment