Sup adalah
makanan cecair, secara amnya disaji panas (tetapi boleh juga disaji dingin atau
sejuk), yang dibuat dengan menggabungkan bahan-bahan seperti daging dan sayuran
dengan stok, jus, air, atau cecair yang lain. Sup panas dicirikan dengan
mendidihkan bahan-bahan pepejal di dalam cecair di dalam periuk sehingga
rasanya diekstrak, membentuk air rebusan atau kaldu
RESEPI
SUP IKAN MERAH
BAHAN-BAHAN::
1 kg ikan merah
4 cawan air
minyak utk
menumis
Daun sup/daun
bawang dan bawang goreng-utk taburan
Bahan tumbuk
1 sudu besar
lada sulah/putih
1/2 inci halia
3 ulas bawang
putih
5 biji bawang
merah
Bahan Tumis
1 btng kayu
manis, 1 kntm bnga lawang, 2 biji buah pelaga
1 ulas bwng
putih-hiris
2 biji bwng
merah-hiris
CARA-CARA
Ikan di
siang,ptng 2, cuci dan toskan. Tumbuk lada putih hingga lumat dan tumbuk bhn2 yg lain sehingga
lumat.
Panaskan minyak
dan tumiskan bhn2 tumis. Masukkan bahan2 tumbuk tadi dan tumis sehingga naik
bau..
Masukkan air,
biarkan mendidih.masukkan ikan dan kacau rata.. Tambah air lagi
jika perlu. Masukkan garam dan perasakan.
Sekiranya dah
cukup rasa, matikan api dan angkat. Letak dlm mangkuk dan taburkan bwng goreng
dan daun sup/bawang. Sedia utk di hidangkan.
No comments:
Post a Comment