Pekasam ialah sejenis makanan peram tradisi
yang terkenal dan tahan lama di Malaysia. Ia merupakan satu cara mengekalkan
makanan (lazimnya ikan) dengan menggunakan garam (atau asam) yang banyak dan
mampu untuk menghasilkan pekasam yang mampu bertahan lebih lama (antara 6 -
1000 tahun).
RESEPI PEKASAM DAGING
1kg daging | dihiris tidak terlalu nipis
200gm garam
150gm beras | disangai perang & ditumbuk
50gm asam keping
3 biji bawang merah | di mayang halus
10gm cili padi | dihiris
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK
Letakkan garam pada daging.Kemudian letakkan pula beras yang telah
disangai.
Gaul rata hirisan daging dan letakkan asam keping. Peram mengikut
cita rasa.
Setelah itu panaskan minyak dan goreng daging pekasam sehingga
agak garing lalu asingkan.
Dengan menggunakan lebihan minyak goreng tadi, tumis bawang merah
dan cili padi sehingga naik bau.
Akhir sekali masukkan daging pekasam tadi dan gaul sebati.
No comments:
Post a Comment