Masakan
Melayu adalah masakan orang Melayu dari Malaysia, Indonesia, Singapura, dan Brunei
yang dahulunya merupakan gugusan kepulauan melayu atau di kenali sebagai
Nusantara. Setiap wilayah tradisional Melayu mempunyai makanan tradisional yang
tersendiri - contohnya Terengganu dan Kelantan terkenal dengan Nasi dagang,
Nasi kerabu dan Keropok lekor, Negeri sembilan dengan Gulai lemak cili api,
Pahang dan Perak dengan Gulai Tempoyak Ikan Patin, Kedah dengan Asam laksa dan
Gulai nangka, Melaka dengan Asam pedas, Johor dengan Mi Bandung, Riau dengan
hidangan ikan Patin;Gulai ikan patin dan Asam Pedas ikan patin, Melayu Deli di
Medan Sumatera Utara terkenal dengan Nasi goreng teri Medan dan Gulai Ketam dan
Brunei dengan hidangan Ambuyat.
BAHAN-BAHAN::
- Perut muda - rebus dan potong
- 8 biji cili padi kampung
- Sebesar ibu jari belacan
- Garam secukup rasa
- Limau nipis - perah air
- Air rebusan perut
CARA CARA:
- Tumbukkan semua bahan kecuali air limau nipis sehingga hancur. Jangan terlalu hancur. Masukkan air rebusan secukupnya. Setelah itu, baru diperahkan air limau secukup rasa.
- Akhir sekali, masukkan perut muda yang telah dipotong kecil ke dalam air asam. Kacau rata dan sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment