Bubur lambuk atau
lambut merupakan sejenis hidangan yang amat masyhur pada bulan puasa di
Malaysia. Ia biasanya dimasak secara bergotong-royong di masjid-masjid untuk
diagih-agihkan kepada para jemaah sebagai hidangan berbuka puasa. Bubur lambuk
diperbuat daripada beras dengan campuran rempah dan sayuran pucuk paku miding.
Di Terengganu, selain daripada bahan biasa, kadang-kala kerepok keping mentah
dan budu juga ditambah bagi menambah perisa, dan juga ubi keledek, udang kering
dan lain-lain.
BAHAN-BAHAN:
- 3 ulas bawang merah
- hiris 3 beradik (kayu manis, buah pelaga, bunga lawing)
- santan 1/2 cawan
- 200 gm daging - potong kecil
- 2 genggam beras
- 2 cm halia – hiris
- sedikit udang kering - tumbuk halus
- sedikit halba
- segenggam lobak masin - hiris nipis
- garam secukupnya
- 1/2 sudu teh lada hitam2
- ulas bawang putih - hiris
CARA MASAK BUBUR
LAMBUK
- mula-mula tumis bawang putih bersama halia dan bawang merah hingga harum kemudian masukan 3 beradik, lada hitam dan halba. bila sudah agak garing masukan udang dan daging dan bila macam kerinjg sangat masukan sedikit air.
- kacau sekejap kemudian masukan lobak masin. masak hingga sebati dan bila sudah sebati boleh penuhkan air. saya letakan 1/2 periuk dulu masak macam nasi biasa.
- bila air sudah kering tambahkan air lagi dan masukan pula beras dan masak hingga masak.
- akhir sekali, bila bubur sudah masak masukan santan bersama sedikit garam dan biarkan sekejap lebih kurang 5 minit dan bolehlah tutup api.
- bagaimana mudah je kan? resepi bubur lambuk yang saya kongsikan dan jangan risau ketika masukan lobak masin sebab bila sudah masak lobak masin ini dianya tak masin.
No comments:
Post a Comment