Thursday, November 01, 2018

RESEPI BUBUR LAMBUK

Bubur lambuk atau lambut merupakan sejenis hidangan yang amat masyhur pada bulan puasa di Malaysia. Ia biasanya dimasak secara bergotong-royong di masjid-masjid untuk diagih-agihkan kepada para jemaah sebagai hidangan berbuka puasa. Bubur lambuk diperbuat daripada beras dengan campuran rempah dan sayuran pucuk paku miding. Di Terengganu, selain daripada bahan biasa, kadang-kala kerepok keping mentah dan budu juga ditambah bagi menambah perisa, dan juga ubi keledek, udang kering dan lain-lain.
BAHAN-BAHAN:
  • 3 ulas bawang merah
  • hiris 3 beradik (kayu manis, buah pelaga, bunga lawing)
  • santan 1/2 cawan
  • 200 gm daging - potong kecil
  • 2 genggam beras
  • 2 cm halia – hiris
  • sedikit udang kering - tumbuk halus
  • sedikit halba
  • segenggam lobak masin - hiris nipis
  • garam secukupnya
  • 1/2 sudu teh lada hitam2
  • ulas bawang putih - hiris

CARA MASAK BUBUR LAMBUK
  • mula-mula tumis bawang putih bersama halia dan bawang merah hingga harum kemudian masukan 3 beradik, lada hitam dan halba. bila sudah agak garing masukan udang dan daging dan bila macam kerinjg sangat masukan sedikit air.
  • kacau sekejap kemudian masukan lobak masin. masak hingga sebati dan bila sudah sebati boleh penuhkan air. saya letakan 1/2 periuk dulu masak macam nasi biasa.
  • bila air sudah kering tambahkan air lagi dan masukan pula beras dan masak hingga masak.
  • akhir sekali, bila bubur sudah masak masukan santan bersama sedikit garam dan biarkan sekejap lebih kurang 5 minit dan bolehlah tutup api.
  • bagaimana mudah je kan? resepi bubur lambuk yang saya kongsikan dan jangan risau ketika masukan lobak masin sebab bila sudah masak lobak masin ini dianya tak masin. 

No comments:

Post a Comment