Serunding merupakan sejenis masakan yang
dibuat dengan rempah dan dimasak sehingga kering, dan kadangkala berminyak
(terutama serunding daging) agar tahan lama. Ia dimasak dan dikacau tanpa henti
hingga betul-betul kering kerana dengan cara itu saja ia akan tahan lama.
Antara serunding yang biasa adalah Serunding Daging, Ayam, Ikan, Udang dan Ikan
Bilis. Ia adalah hidangan yang lazim pada Hari Raya Puasa dan Hari Raya Haji.
Masyarakat Melayu selalu membuat serunding terutama apabila banyak daging
qurban (Hari Raya Haji). Serunding boleh dimakan dengan nasi himpit, ketupat
nasi, ketupat daun palas, lemang dll.
BAHAN-BAHAN:
- 2 biji kelapa - diparut putihnya sahaja
- Air asam jawa secukupnya
BAHAN KISAR:
- 2 inci lengkuas
- 2 inci halia
- 2 inci kunyit hidup
- 2 batang serai - dihiris nipis
- 4 ulas bawang putih
- 2 biji bawang besar
- 2 sudu makan ketumbar biji
- 1 sudu makan jintan manis
- 1 sudu teh jintan putih
- 2 sudu makan udang kering
CARA MEMBUAT
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, tumis bahan kisar hingga wangi dan terbit minyak.
- Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Kacau rata hingga mendidih.
- Masukkan kelapa parut. Kacau sentiasa dengan api sederhana perlahan hingga kelapa jadi ringan dan kering.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment