Rendang merupakan masakan daging yang
disediakan dengan santan, lada, bawang, daun kunyit, daun limau purut dan
kerisik. Rendang sesuai dihidangkan sebagai lauk, yang mana ia dimakan dengan
lemang, nasi, pulut kuning atau pulut kunyit, ketupat palas atau ketupat pulut,
ketupat nasi, roti atau diratah makan begitu saja. Kebanyakan bahagian daging
lembu yang digunakan untuk membuat rendang ialah daging batang pinang. Rasa
dagingnya lembut dan sedap. Rendang amat terkenal dan disajikan sebagai
hidangan pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha mahupun
disaji pada kenduri-kenduri seperti tamat berzanji, majlis perkahwinan, majlis
berkatan atau bersunat, kenduri doa selamat, kenduri hari jadi dan sebagainya
1 kg daging batang
pinang
250 ml santan
2 sudu besar kerisik
Garam secukup rasa
2 sudu besar gula
melaka
2 keping asam gelugor
2 btng serai-di ketuk
2 helai daun kunyit-
buang urat dan hiris halus
1/2 cwn minyak utk
menumis
sedikit air jika
perlu
BAHAN KISAR
4 batang serai-hiris
halus
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas
30 biji cili padi
hijau
5 tangkai cili hijau
6 biji bawang merah
1 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
CARA MEMASAKNYA
Panaskan minyak dalam
kuali dan tumis bahan2 kisar hingga naik bau. Masukkan serai yg di ketuk.
Kemudian masukkan
daging dan kacau hingga rata. Masukkan sedikit air dan biarkan daging sedikit
empuk. Guna api sederhana je masa ni.
Selepas itu masukkan
santan, kerisik,asam gelugor,gula melaka dan garam secukup rasa.
Kacau lagi di atas
api yang perlahan dan masaklah hingga pekat. Masukkan daun kunyit. Bila cukup
kering, bolehlah diangkat.
Sedia untuk dihidangkan. Sedap di
makan bersama nasi impit dan pulut kuning.
No comments:
Post a Comment