Pengetinan merupakan kaedah mengawet makanan
yang mana kandungan makanan diproses lalu disimpan ketat di dalam bekas kedap
udara. Pengetinan menawarkan hayat simpanan yang biasanya dari satu ke lima
tahun, tetapi dalam keadaan-keadaan tertentu boleh jauh lebih lama. Produk
bertin kering sejuk beku boleh kekal elok dimakan selama 30 tahun. Pada 1974,
Persatuan Pemproses Makanan Kebangsaan Amerika Syarikat menguji sampel-sampel
makanan bertin dari bangkai bot api Bertrand yang karam di Sungai Missouri pada
1865. Sungguhpun rupa, bau dan kandungan vitaminnya sudah banyak merosot,
tetapi langsung tiadanya kesan pertumbuhan mikrob, maka makanan yang berusia
109 tahun itu ditentukan masih selamat untuk dimakan
CARA-CARA
UNTUK BUAT SARDIN SENDIRI
BAHAN BAHAN
1 labu bwg bsr
1 labu bwg bombay
(kuning)
3 ulas bwg putih
4 sdm sos cili
4 sdm cili kisar
1 tin tomato puri
2 keping asam keping
3 sdm tpg jagung d
bancuh dgn sedikit air
1 kg ikan sardin
segar/basah di buang kepala n isi perut basuh n toskan
Garam/Gula
** semua bawang di
potong dadu
PROSES PENYEDIAAN
Tumis bawang yg du dadu hingga
kekuningkan
Masukan sos cili,
cili kisar, tomato puri, asam keping goreng hingga pecah minyak
Masukan air ikut byk
ikan agak ikan tengelam ( lebih air sbb nk bagi kuah mereneh lama dlm periuk)
Perasakankan kuah
secukup rasa , masukan bancuhan tepung jagung
Tutup periuk dan
biarkan ikan masak dan kuah mereneh ( resepi asal biarkan dlm 1 jam, jika ikan
tidak banyak cuma dlm 30 minit sahaja). Jika kuah agak pekat bolah lah tutup
api.
Sejukkan dan boleh
masuk dlm bekas tupperwere kedap udara untuk simpanan lebih lama.
Juga blh disimpan dlm
peti ais dan apabila nak masak hanya panaskan dan boleh tumis bersama bawang
besar yang dihiris gelang, cili besar, tomato dan masukan sardin homemade...
siap.
No comments:
Post a Comment