Gulai ialah
masakan bersantan yang mengandungi daging, ikan dan lain-lain dengan ramuan
utamanya adalah lada api, kunyit hidup, serai dan santan. Gulai dipanggil
masakan masak lemak di luar Negeri Sembilan. Gulai berasal daripada Sumatera,
Indonesia dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan
Brunei hasil daripada tradisi merantau orang-orang Minangkabau.
Kini
terdapat beberapa variasi masakan gulai. Resepi asalnya menggunakan rempah
ratus asal yang hidup tumbuh di Asia Tenggara seperti kunyit, lada api dan
serai. Terdapat juga yang turut menggunakan bawang dalam masakan gulainya. Ini
berkemungkinan hasil pengaruh daripada India. Penambahan gula juga adalah biasa
mengikut selera masing-masing yang tidak tahan pedas..
RESEPI
GULAI DAGING BATANG PISANG/UMBOK PISANG
500 g daging -
dipotong kiub. Lagi sedap kalau yang ada lemak-lemak sikit.
1/2 kg empulur batang pisang -
dipotong 1 inci panjang dan dibuang tali-talinya, terus rendam dalam air untuk
mengelakkan ia jadi lebam. (Orang tua2 kata, seelok2nya guna batang pisang
hutan atau batang pisang awak)
1 cawan santan pekat
3 cawan air
1 sudu makan kesrisik
1 peket kecil rempah kari daging
2 pelepah daun kari
BAHAN TUMBUK:
1 inci halia
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
CARA MEMASAK:
Panaskan sedikit minyak dalam
periuk. Tumis bahan tumbuk hingga wangi.
Masukkan daun kari dan rempah
kari yang sudah dicampurkan sedikit kepala santan hingga menjadi pes. Tumis
hingga pecah minyak.
Masukkan daging, gaul rata dan
masak hingga keluar air daging.
Masukkan santan, air, batang
pisang dan kerisik. Gaul rata dan biarkan masak hingga daging empuk.
Masukkan garam dan sedikit serbuk
perasa. Masak lagi sebentar. Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment