Rebung buluh merujuk kepada pucuk buluh yang
muda dan masih lembut, terutamanya dari spesies Bambusa vulgaris dan
Phyllostachys edulis. Di Asia, ia biasanya ambil dan dipotong untuk dimasak
sebagai lauk, contohnya gulai rebung dan sayur lodeh.
RESEPI
REBUNG GORENG
BAHAN-BAHAN:
100 gm rebung
100 gm bilis kering
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 labu bawang besar - dimayang
1 tangkai cili merah - dimayang
2 ulas bawang putih
Garam dan gula secukup rasa
1/2 cawan minyak masak
CARA MENYEDIAKAN
Rebung dibersihkan kemudian ditus. Jika menggunakan rebung masam,
rendam terlebih dahulu kemudian buang airnya. Ulang proses ini beberapa kali
untuk kurangkan rasa masamnya.
Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan-bahan yang
dimayang. Bila bawang layu, masukkan bilis dan kacau rata.
Akhir sekali masukkan rebung, serbuk kunyit, garam dan gula. Kacau
rata selama dua minit dan angkat.
No comments:
Post a Comment