Sambal ialah sos yang
diperbuat daripada cili yang dihancurkan dan biasanya ditambahkan bahan-bahan
yang lain seperti garam, cuka dan belacan.Sambal ialah salah satu hidangan
istimewa Indonesia dan Melayu. Terdapat berbagai-bagai kelainan sambal yang
berasal dari berbagai-bagai daerah.
RESEPI
SAMBAL TERUNG IKAN BILIS
BAHAN-BAHAN:
2 biji terung panjang
bersaiz sederhana, hiris pada ketebalan 1.5 cm
1 senduk cili kisar
1 sudu kecil belacan
(optional)
1 biji bawang besar,
hiris nipis
2 ulas bawang putih
2 sudu besar sos cili
1 mangkuk ikan bilis goring
1 mangkuk ikan bilis goring
CARA PENYEDIAAN:
Panaskan minyak, dan
tumis bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan, kemudian masukkan cili
kisar, sos cili dan belacan. Masak sambal hingga pecah minyak. Jika kering,
tambahkan sedikit air.
Masukkan terung dan
kacau seketika sehingga masak, kemudian masukkan ikan bilis.
Perasakan dengan gula
dan garam secukupnya. Kacau sebati, angkat dan hidang. Hiaskan bersama daun
bawang.
No comments:
Post a Comment