Asam Pedas
ialah sejenis masakan Melayu. Di Malaysia terkenal di Melaka dan Johor. Sebut
sahaja asam pedas semua orang tahu bahawa masakan itu sangat sedap dan popular
di Negeri Melaka dan Johor. Resepi untuk membuatnya tidaklah terlalu rumit dan
tidak pula terlalu mudah.Walau bagaimanapun terdapat juga kawasan-kawasan lain
di negeri Melaka dan Johor ini mempunyai resepi asam pedas yang berlainan.
Terpulang kepada citarasa masing-masing untuk menyedapkan lagi masakan mereka.
Ianya sangat berbeza dari sudut rasa dan tekstur. Kebiasaannya bahan-bahan yang
mesti ada ialah terdiri daripada ikan (kebiasaannya ikan parang, ikan tenggiri,
ikan merah dan ikan terubuk), cili kering, bawang merah, bawang putih, belacan,
halia, lengkuas, kunyit hidup (jika ingin menyedapkan lagi masakan), serai,
daun kesum, bunga kantan, asam jawa, asam gelugur atau daun limau purut.
Bahan-bahan ini hendaklah mengikut sukatan masakan.
RESEPI
ASAM PEDAS IKAN PARI
BAHAN-BAHAN:
Bahan A:
500 g ikan pari
(dibersihkan)
10 biji bendi
1 biji tomato
(dipotong 4)
1/2 cwn air
asam jawa
5 tangkai daun
kesum
3 cwn air
3 sudu mkn
minyak masak
Garam secukup
rasa
BAHAN B (DIKISAR)
20 tangkai cili
kering
1 labu bawang
besar
3 biji bawang
merah
3 ulas bawang
putih
1 sudu teh
serbuk kunyit
CARA-CARANYA:
Panaskan minyak
dan tumiskan bahan yang dikisar sehingga pecah minyak dan wangi.
Masukkan air
asam jawa dan air. Renehkan sehingga mendidih.
Masukkan ikan,
garam, daun kesum, dan bendi, kemudian biarkan sehingga mendidih lagi.
Masukkan tomato
perlahankan api, biarkan sehingga pecah minyak dan sayur lembut. Angkat dan
hidangkan.
No comments:
Post a Comment