Wednesday, October 31, 2018

RESEPI RENDANG NASIB PAKSA RELA

Rendang merupakan masakan daging yang disediakan dengan santan, lada, bawang, daun kunyit, daun limau purut dan kerisik. Rendang sesuai dihidangkan sebagai lauk, yang mana ia dimakan dengan lemang, nasi, pulut kuning atau pulut kunyit, ketupat palas atau ketupat pulut, ketupat nasi, roti atau diratah makan begitu saja. Kebanyakan bahagian daging lembu yang digunakan untuk membuat rendang ialah daging batang pinang. Rasa dagingnya lembut dan sedap. Rendang amat terkenal dan disajikan sebagai hidangan pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha mahupun disaji pada kenduri-kenduri seperti tamat berzanji, majlis perkahwinan, majlis berkatan atau bersunat, kenduri doa selamat, kenduri hari jadi dan sebagainya

RESEPI RENDANG NASIB PAKSA RELA
BAHAN-BAHAN:
1kg campuran daging, limpa hati, paru dan jantung lembu (rebus hingga mendidih, potong kecil dan basuh sekali lagi untuk membuang warna gelap pada bahan tersebut)
10 biji cili kering
15 biji cili padi
1 in halia
2 in lengkuas
2 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
5 batang serai
3 sudu serbuk sup Adabi
2 sudu kerisik
1kg santan pekat
½ cawan minyak
Daun kunyit
Perasa

CARA MEMASAK:
Bahan yang bertanda star di blend halus

Tumis bahan yang di blend sehingga wangi

Masukkan bahan dalaman lebu dan juga santan

Masak hingga pekat, masukkan daun kunyit dan gaul seketika.

Siap!

No comments:

Post a Comment