Rendang merupakan masakan daging yang
disediakan dengan santan, lada, bawang, daun kunyit, daun limau purut dan
kerisik. Rendang sesuai dihidangkan sebagai lauk, yang mana ia dimakan dengan
lemang, nasi, pulut kuning atau pulut kunyit, ketupat palas atau ketupat pulut,
ketupat nasi, roti atau diratah makan begitu saja. Kebanyakan bahagian daging
lembu yang digunakan untuk membuat rendang ialah daging batang pinang. Rasa
dagingnya lembut dan sedap. Rendang amat terkenal dan disajikan sebagai
hidangan pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha mahupun
disaji pada kenduri-kenduri seperti tamat berzanji, majlis perkahwinan, majlis
berkatan atau bersunat, kenduri doa selamat, kenduri hari jadi dan sebagainya
RESEPI RENDANG NASIB PAKSA RELA
BAHAN-BAHAN:
1kg campuran daging,
limpa hati, paru dan jantung lembu (rebus hingga mendidih, potong kecil dan
basuh sekali lagi untuk membuang warna gelap pada bahan tersebut)
10 biji cili kering
15 biji cili padi
1 in halia
2 in lengkuas
2 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
5 batang serai
3 sudu serbuk sup
Adabi
2 sudu kerisik
1kg santan pekat
½ cawan minyak
Daun kunyit
Perasa
CARA MEMASAK:
Bahan yang bertanda star di blend
halus
Tumis bahan yang di blend
sehingga wangi
Masukkan bahan dalaman lebu dan
juga santan
Masak hingga pekat, masukkan daun
kunyit dan gaul seketika.
Siap!
No comments:
Post a Comment