Kari ialah nama untuk berbagai-bagai hidangan
berempah yang terkenal di Bangladesh, India, Sri Lanka, Indonesia, Malaysia,
Thailand, dan negara-negara yang lain di Asia Selatan dan Asia Tenggara. Serupa
dengan teh, kari yang berasal daripada India merupakan salah satu daripada
beberapa hidangan yang benar-benar bersifat "Se-Asia". Konsep kari
kemudian dibawa ke Barat oleh penjajah-penjajah British di India pada abad
ke-18. Walaupun demikian, hidangan-hidang kari di Eropah dan Amerika Syarikat
jarang dipanggil sedemikian dalam bahasa asli masing-masing di sana
RESEPI
KARI KEPALA IKAN SPECIAL
700 gram kepala ikan
merah, boleh di gantikan dengan ikan lain.
BAHAN UNTUK DI TUMBUK
3 ulas bawang merah*
3 ulas bawan putih*
1 inci halia.*
1/4 biji bawang
besar*
BAHAN UNTUK DI TUMIS
3 sudu besar minyak
masak
1 sudu kecil halba
campur
1 batang kecil kulit
kayu manis
2 kuntum bunga lawang
Sedikit daun kari
BAHAN-BAHAN LAIN BERKAITAN
2 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
1 paket rempah gulai
ikan
1 sudu besar serbuk
cili
1 biji tomato di
potong 4
5 batang bendi
garam dan gula
secukup rasa
CARA-CARA:
Tumbuk kasar
bahan-bahan yang bertanda *
Bancuhan serbuk kari dan serbuk
cili menjadi paste yang pekat
Panaskan minyak dalam
periuk, tumisan bahan tumbuk kasar bersama bunga lawang, kayu manis, daun kari
dan halba campur hingga naik bau.
Masukkan paste serbuk kari dan
cili, tumis sehingga pecah minyak, kemudian masukkan ikan, tutup selama 3 minit
di atas api sederhana.
Masukkan 2 cawan
santan cair, biarkan sehingga mendidih, kemudian masukkan satu cawan santan
pekat, garam dan gula secukup rasa.
Akhir sekali masukkan
tomato dan bendi selama 2-3 minit atau hingga sedikit layu.
Siap dan sedia
dihidangkan.
No comments:
Post a Comment