Kek merupakan bentuk
roti atau makanan seperti roti. Dalam bentuk moden, ia biasanya pencuci mulut
dimasak manis. Dalam bentuk yang asal, kek biasanya roti goreng atau kek keju,
dan biasanya berbentuk cakera. Menentukan sama ada sesuatu makanan yang
diberikan patut dikelaskan sebagai roti, kek, atau pastri boleh menjadi sukar.
RESEPI
KEK CEMPEDAK
BAHAN-BAHAN:
1/2 mangkuk
mentega&majerin
1 mangkuk tepung
gandum
1 mangkuk gula castor
1/2 mangkuk
telor-asingkan
1 mangkuk isi
cempedak-kisar kasar
1 st baking powder
1 st esen vanila
pewarna kuning
1 bji kuning telor +
air sdikit
PROSES PENYEDIAAN
Pukul putih telor
dulu hingga pekat..ketepikan.
Mentega dan gula
dipukul hingga kembang, masukkan kuning telor satu persatu dan esen vanila
pukul lgi.
Masukkan pula isi
cempedak pukul slow, masukkan pula tepung, putih telor dan pewarna kuning,kacau
slow.
Tuang dlm loyang size
10inci dan bakar.
Bila kelihatan
kekuningan sapu kuning tlor+air tdi dipermukaan kek dan bkar lgi hingga masak.
No comments:
Post a Comment