Thursday, November 01, 2018

RESEPI KEK CEMPEDAK

Kek merupakan bentuk roti atau makanan seperti roti. Dalam bentuk moden, ia biasanya pencuci mulut dimasak manis. Dalam bentuk yang asal, kek biasanya roti goreng atau kek keju, dan biasanya berbentuk cakera. Menentukan sama ada sesuatu makanan yang diberikan patut dikelaskan sebagai roti, kek, atau pastri boleh menjadi sukar.


RESEPI KEK CEMPEDAK

BAHAN-BAHAN:
1/2 mangkuk mentega&majerin
1 mangkuk tepung gandum
1 mangkuk gula castor
1/2 mangkuk telor-asingkan
1 mangkuk isi cempedak-kisar kasar
1 st baking powder
1 st esen vanila
pewarna kuning
1 bji kuning telor + air sdikit

PROSES PENYEDIAAN
Pukul putih telor dulu hingga pekat..ketepikan.

Mentega dan gula dipukul hingga kembang, masukkan kuning telor satu persatu dan esen vanila pukul lgi.

Masukkan pula isi cempedak pukul slow, masukkan pula tepung, putih telor dan pewarna kuning,kacau slow.

Tuang dlm loyang size 10inci dan bakar.

Bila kelihatan kekuningan sapu kuning tlor+air tdi dipermukaan kek dan bkar lgi hingga masak.


No comments:

Post a Comment