Penjerukan, juga dikenali sebagai rendaman
air garam, merupakan proses pengawetan makanan oleh pemeraman makanan melalui
organisma anaerobik dalam larutan bergaram (larutan garam boleh makan bersama
air) untuk menghasilkan asid laktik, atau pengaraman dan disimpan dalam laurtan
berasid, biasanya cuka (asid asetik). Makanan terhasil dikenali sebagai jeruk.
Prosedur ini memberikan makanan rasa masin atau masam. Di Asia Selatan, minyak
boleh dimakan biasanya digunakan sebagai medium jeruk bersama cuka.
RESEPI
JERUK MANDAI TUMIS CILI
BAHAN-BAHAN:
1 cawan hirisan jeruk mandai @ jeruk kulit cempedak
1 genggam ikan bilis, dibersihkan dan rendam sekejap, toskan
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1 biji cili merah, hiris
1 biji cili hijau, hiris
1/2 camca teh gula
Garam jika perlu
CARA MEMBUATNYA :
Cuci mandai atau jeruk kulit cempedak bawah air paip.
Kemudian perah hingga kering dan hiris kecil. Panaskan minyak
dalam kuali (anggaran 2 camca besar). Tumis bawang besar dan bawang putih
hingga layu, masukkan ikan bilis dan masak hingga ikan bilis sedikit garing.
Tambah mandai, kacau rata dan masak hingga kering dan mandai kering.
Tambah gula dan sedikit garam jika perlu. Kacau rata dan matikan api.
Hidangkan bersama nasi panas dan ikan goreng
No comments:
Post a Comment