'Nasi Tupe
atau nasi tumpang merupakan sejenis makanan tradisional Kelantan. Ia dijual di
Kota Bharu, khususnya di Pasar Kubang Pasu. Ia merupakan sejenis nasi bungkus
yang mempunyai nasi lembut macam nasi himpit, tapi dibungkus dengan daun pisang
berbentuk kon. Dalam kon dicampur dengan lauk serta sambalnya sekali.
RESEPI
NASI TUMPANG
BAHAN BAHAN
½ kg beras
1000ml air
6 helai daun pisang
BAHAN GULAI IKAN:
200gm ikan kembung
2.5cm kunyit hidup – dikisar
halus
2.5cm lengkuas –
dikisar halus
6 ulas bawang merah –
dikisar halus
4 biji cili kering –
dikisar halus
500ml santan pekat
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
BAHAN TELUR DADAR:
5 biji telur ayam
1 biji bawang besar –
dimayang
50gm daun bawang –
dimayang
1 biji cili merah –
dimayang
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
Nasi: Cuci beras
hingga bersih dan masak bersama 1000ml air sehingga nasi itu lembut (seperti
nasi himpit) kemudian biarkan ia suam. Ketepikan.
Gulai ikan: Semua
bahan yang dikisar dicampurkan dengan santan, masak sehingga mendidih. Kemudian
masukkan ikan biarkan masak.
Perasakan dengan gula
dan garam secukup rasa. Kacau rata sehingga kuahnya pekat. Ketepikan.
Telur dadar: Pecahkan
telur dan campurkan bahan yang dimayang dan garam secukup rasa. Pukul sebati.
Panaskan kuali dan goreng sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
Untuk membungkus nasi
tumpang: Kelongsongkan daun pisang kemudian masukkan nasi lembik 1/3 kelongsong
tadi dan tekan hingga padat.
Kemudian masukkan
hirisan telur dadar. Masukkan satu lapis lagi tekan sehingga padat dan masukkan
lagi lauk gulai ikan.
Masukkan pula nasi ke
atas lauk tadi dan bungkuskan. Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment