Mi atau mee ialah sejenis makanan yang
diperbuat daripada doh tidak beragi yang dibentuk menjadi jaluran yang nipis
dan leper atau silinder bulat lalu dimasak dalam cecair yang mendidih.
Bergantung pada jenisnya, mi bolehlah dihidangkan kering atau disejukkan
sebelum dimasak. Perkataan "mi" berasal daripada sebutan bahasa
Hokkien bagi perkataan Cina "麪"
kerana makanan ini juga berasal dari China.
RESEPI
MEE SIPUT BERKUAH KARI
BAHAN-BAHAN:
8 keping mee siput
kering - celur sebentar dalam air mendidih dan toskan
1 batang karot -
dihiris serong
1/2 biji kobis manis
beijing (yg kecil) - dihiris
2 batang cili merah -
dihiris
8 keping nugget ayam
tempura - dipotong dadu
2 labu kecil bawang
besar - dihiris
4 ulas bawang putih -
dihiris
3 sudu makan serbuk
kari - dicampur sedikit air jadikan pes
1/2 cawan tomato sos
6-7 cawan air
2 kiub ayam knorr
sedikit garam
sedikit minyak untuk
menumis
BAHAN SAMPINGAN:
2 biji telur - dibuat
telur dadar
2 biji tomato segar -
dipotong baji
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan sedikit
minyak dalam periuk tumiskan bawang besar hiris dan bawang putih hiris hingga
layu dan berbau harum. Masukkan pula serbuk kari yang telah dijadikan pes
tumislah sehingga agak mengaring masukkan sos tomato pula diikuti dengan nugget
ayam.
Masukkan air dan
biarkan hingga mendidih. Bila kuah dah mendidih masukkan pula mee siput yang
telah dicelur dan ditoskan. lepas itu masukkan pula sayuran.
Masukkan kiub ayam
knorr diikuti dengan sedikit garam dan rasan kesesuaian rasanya.
Hidangkan panas2
dengan ditabur bawang goreng, makan dengan tomato buah dan telur dadar.
No comments:
Post a Comment