Masakan atau kuisin adalah gaya masak
dicirikan oleh ramuan, teknik dan hidangan yang tersendiri, dan biasanya
dikaitkan dengan budaya atau kawasan geografi tertentu. Satu-satu
masakan pada dasarnya dipengaruhi oleh bahan-bahan yang terdapat di dalam
negara atau melalui perdagangan. Hukum-hukum makanan dalam agama, seperti hukum
pemakanan Hindu, Islam dan Yahudi, juga boleh memberikan pengaruh yang kuat ke
atas masakan. Tradisi penyediaan, adat dan bahan-bahan makanan serantau sering
digabungkan untuk membuat hidangan yang unik untuk kawasan tertentu
RESEPI
DAGING MASAK HITAM
BAHAN-BAHAN:
600-800g
daging, anggaran (dipotong nipis)
1/2
cawan air asam jawa
Sedikit
gula
Sedikit
garam jika perlu
batang
kulit kayu manis
kuntum
bunga lawang
BAHAN UNTUK PERAPAN
DAGING:
6-7 sudu besar kicap pekat
1sudu besar sos tiram
3sudu besar kicap manis
BAHAN-BAHAN UNTUK DIKISAR HALUS:
(*semua bahan-bahan yg ini perlu di goreng dahulu tanpa myk
hingga layu sebelum dikisar)
Cili kering (anggaran segenggam-ikut kepedasan masing2)
12-15 biji bawang merah
5-7 ulas bawang putih
1 inci halia
CARA PENYEDIAAN:
Daging tadi dipotong nipis dan diperap dahulu selama 30 minit
dengan bahan perapan daging.
Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bunga lawang dan kulit kayu
manis sehingga naik bau.
Kemudian masukkan bahan-bahan yg telah dikisar tadi. Masak
sehingga pecah minyak kemudian masukkan pula daging yang telah diperap tadi.
Kacau sebentar kemudian masukkan air asam jawa dan sedikit air.
Masakkan sehingga kuah agak pekat dan perasakannya dengan
sedikit gula. Garam boleh ditambah jika perlu.
No comments:
Post a Comment