Gulai ialah
masakan bersantan yang mengandungi daging, ikan dan lain-lain dengan ramuan
utamanya adalah lada api, kunyit hidup, serai dan santan. Gulai dipanggil
masakan masak lemak di luar Negeri Sembilan.Gulai berasal daripada Sumatera,
Indonesia dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan
Brunei hasil daripada tradisi merantau orang-orang Minangkabau.Kini terdapat
beberapa variasi masakan gulai. Resepi asalnya menggunakan rempah ratus asal
yang hidup tumbuh di Asia Tenggara seperti kunyit, lada api dan serai. Terdapat
juga yang turut menggunakan bawang dalam masakan gulainya. Ini berkemungkinan
hasil pengaruh daripada India. Penambahan gula juga adalah biasa mengikut
selera masing-masing yang tidak tahan pedas.
RESEPI
GULAI LEMAK LABU AIR DENGAN UDANG
BAHAN-BAHAN::
1 biji labu air ~ kupas kulit dan potong ikut suka
300 gm udang
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
3 sb serbuk kari daging ~ bancuh dgn sedikit air
1/2 sk serbuk kunyit
santan secukupnya
garam
minyak utk menumis
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak dan tumis bwg putih dan bwg merah hingga
kekuningan, masukkan rempah dan serbuk kunyit.
Kacau selalu hingga pecah minyak. Kemudian masukkan labu dan
udang. Tambah 1/2 cwn air jika terlalu kering.
Bila labu agak lembut sedikit masukkan santan dan garam.
Setelah mendidih bolehlah diangkat dan dihidang utk seisi
keluarga.
No comments:
Post a Comment