Wednesday, December 06, 2017

RESEPI IKAN TALANG MASAK ASAM PEDAS

ASAM PEDAS
Asam Pedas ialah sejenis masakan Melayu. Di Malaysia terkenal di Melaka dan Johor. Sebut sahaja asam pedas semua orang tahu bahawa masakan itu sangat sedap dan popular di Negeri Melaka dan Johor. Resepi untuk membuatnya tidaklah terlalu rumit dan tidak pula terlalu mudah.Walau bagaimanapun terdapat juga kawasan-kawasan lain di negeri Melaka dan Johor ini mempunyai resepi asam pedas yang berlainan. Terpulang kepada citarasa masing-masing untuk menyedapkan lagi masakan mereka. Ianya sangat berbeza dari sudut rasa dan tekstur

RESEPI IKAN TALANG MASAK ASAM PEDAS

BAHAN BAHAN
Seekor ikan Seliap @ Talang dipotong sederhana
5 tangkai daun kesum
Air asam jawa
garam secukup rasa

BAHAN KISAR
5 biji bawang merah
3 biji bawang putih
20 tangkai cili kering
1" halia
1" kunyit hidup

PROSES PENYEDIAAN
basuh dan bersihkan ikan kemudian ketepikan dulu

kisar bahan bahan yang perlu dikisar. kemudian tumiskan hingga garing

Masukkan ikan seliap ke dalam tumisan tadi gaul rata masak dengan api perlahan masukkan air dan air asam jawasesuaikan rasa masam dan masinya

Masukkan daun kesum dan biarkan sekejapangkat dan hidangkan

No comments:

Post a Comment