IKAN KERING
Ikan kering merujuk kepada cara pengawetan ikan
dengan merendamnya dalam air garam dan mengeringkannya. Ia merangkumi kesemua
jenis ikan yang diproses dengan cara sebegini. Ikan kering boleh dikeringkan
dengan cara dijemur pada panas matahari atau melalui di salai di atas api yang
perlahan.
Ikan kering
biasanya banyak dijual dan dimakan semasa musim tengkujuh, apabila para nelayan
tidak dapat pergi menangkap ikan di laut kerana ombak besar.
RESEPI IKAN TALANG
KERING GORENG CILI BAWANG
BAHAN BAHAN
Minyak untuk
menggoreng
4 ketul ikan talang
kering (di potong kiub-kiub kecil)
4 biji bawang besar
(dihiris sederhana tebal)
10 biji cili kering
(dihiris halus)
10 biji cili padi
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak
dalam kuali (tidak terlalu banyak kerana minyak tersebut akan digunakan
sepenuhnya dalam gorengan ini).
Goreng Ikan talang
kering sehingga masak dan angkat. Dengan minyak yang
sama, goreng cili kering sehingga hampir garing.
Seterusnya masukkan
bawang dan goreng sehingga hampir layu.
Masukkan semula
ikan kering yang telah digoreng awal tadi. Kacau supaya semua nya bercampur dan
seterusnya boleh lah diangkat.
No comments:
Post a Comment