Monday, December 04, 2017

RESEPI SOTONG MANIS

Sotong ialah sejenis haiwan laut dalam order Teuthida, yang mengandungi kira-kira 300 spesies. Sotong bertulang satu dan mempunyai lapan lengan serta dua tentakel yang biasanya lebih panjang.

RESEPI SOTONG MANIS
BAHAN BAHAN
300 gm sotong
2 cm halia, ketuk
3 biji cili merah besar, hiris bulat
3 sudu makan kicap manis
1 sudu teh garam
1/2 sudu teh gula pasir
1/4 sudu teh serbuk lada sulah
500 ml air [untuk sotong, jika nak pekat, kurangkan air]
2 sudu makan minyak untuk menumis

BAHAN KISAR
7 biji bawang merah
4 ulas bawang putih

PROSES MASAK
Panaskan minyak, tumis bahan kisar dan halia sehingga terbit aroma.Msukkan cili, kacau sehingga setengah layu.

Masukkan daging/ sotong, kacau sehingga berubah warna.Masukkan kicap manis, garam, gula pasir dan serbuk lada sulah.Kacau rata.

Tuangkan air. Masak sehingga matang dan menyerap.[untuk sotong, saya tidak reneh terlalu lama, untuk mengelakkan sotong menjadi liat.

No comments:

Post a Comment