Sotong
ialah sejenis haiwan laut dalam order Teuthida, yang mengandungi kira-kira 300
spesies. Sotong bertulang satu dan mempunyai lapan lengan serta dua tentakel
yang biasanya lebih panjang.
300 gm
sotong
2 cm
halia, ketuk
3 biji
cili merah besar, hiris bulat
3 sudu
makan kicap manis
1 sudu teh
garam
1/2 sudu
teh gula pasir
1/4 sudu
teh serbuk lada sulah
500 ml air
[untuk sotong, jika nak pekat, kurangkan air]
2 sudu
makan minyak untuk menumis
BAHAN KISAR
7 biji
bawang merah
4 ulas
bawang putih
PROSES MASAK
Panaskan
minyak, tumis bahan kisar dan halia sehingga terbit aroma.Msukkan cili, kacau
sehingga setengah layu.
Masukkan
daging/ sotong, kacau sehingga berubah warna.Masukkan kicap manis, garam, gula
pasir dan serbuk lada sulah.Kacau rata.
Tuangkan
air. Masak sehingga matang dan menyerap.[untuk sotong, saya tidak reneh terlalu
lama, untuk mengelakkan sotong menjadi liat.
No comments:
Post a Comment