IKAN KEMBUNG
Ikan Kembung adalah sejenis
ikan laut dalam genus Scomber dan famili Scombridae.Ia merupakan ikan yang
penting secara komersial dan dijual di pasar-pasar sebagai makanan.
Penangkapannya memerlukan lesen bagi memastikan ia tidak terancam oleh
tangkapan melampau oleh nelayan komersial
IKAN KEMBUNG MASAK TEMPOYAK
BAHAN BAHAN
1 ekor ikan kembung siang dan
bersihkan
1 mangkuk tempoyak
5 batang serai dititik
3 helai daun kunyit
garam
sedikit gula
BAHAN KISAR
1/2 inci kunyit hidup
2 biji cili merah
25 biji cili api merah
4 ulas bawang merah
PROSES PENYEDIAAN
Masukkan bahan kisar kedalam
peiuk bersama tempoyak serai dan air secukupnya.
Didihkan periuk dan apabila kuah
mendisih bolehlah masukkan ikan dan masukkan juga daun kunyit, garam dan gula
secukup rasa.bila ikan dah masak.. tutup api.. sedia untuk dihidang..
No comments:
Post a Comment