Saturday, December 09, 2017

IKAN KEMBUNG MASAK TEMPOYAK

IKAN KEMBUNG
Ikan Kembung adalah sejenis ikan laut dalam genus Scomber dan famili Scombridae.Ia merupakan ikan yang penting secara komersial dan dijual di pasar-pasar sebagai makanan. Penangkapannya memerlukan lesen bagi memastikan ia tidak terancam oleh tangkapan melampau oleh nelayan komersial

IKAN KEMBUNG MASAK TEMPOYAK
BAHAN BAHAN
1 ekor ikan kembung siang dan bersihkan
1 mangkuk tempoyak
5 batang serai dititik
3 helai daun kunyit
garam 
sedikit gula 

BAHAN KISAR
1/2 inci kunyit hidup
2 biji cili merah
25 biji cili api merah
4 ulas bawang merah

PROSES PENYEDIAAN
Masukkan bahan kisar kedalam peiuk bersama tempoyak serai dan air secukupnya.

Didihkan periuk dan apabila kuah mendisih bolehlah masukkan ikan dan masukkan juga daun kunyit, garam dan gula secukup rasa.bila ikan dah masak.. tutup api.. sedia untuk dihidang..



No comments:

Post a Comment