KERANG
Kerang
merupakan nama sekumpulan moluska dwicangkerang daripada famili Cardiidae.
Kulit kerang banyak dijumpai di pantai-pantai di seluruh dunia. Kulit kerang
ini berbentuk seperti hati, bersimetri dan mempunyai tetulang di luar yang
nyata. Kerang adalah sejenis haiwan bercengkerang (kerang-kerangan) yang boleh
dimakan.
Guni-guni
berisi kerang Mantel mempunyai tiga bukaan (inhalan, ekshalen, dan pedal) untuk
mengalirkan air serta untuk membenarkan kakinya ke luar. Kerang biasanya
mengorek lubang dengan menggunakan kakinya dan makan plankton yang didapati
daripada pengaliran air masuk dan keluar. Kerang-kerang juga berupaya untuk
'melompat' dengan membengkokkan lalu meluruskan kakinya. Berbeza dengan
kebanyakan dwicangkerang, kerang ialah hermafrodit (khunsa) dan membiak dengan
pantas.
RESEPI KERANG
PEDAS
200 gm isi
kerang
BAHAN UNTUK DI KISAR(BAHAN A)
3 senduk
cili kisar
5 biji bwg
kecik
sebijik
bwg merah sederhana.
5-6 ulas
bawang putih
sedikit
halia
BAHAN-BAHAN LAIN
1 biji
bawang kuning hiris bulat
Garam dan
gula secukup rasa
1/2 inci
belacan
1 batang
serai di titik
sedikit
santan
Perahan
jus asam jawa
sedikit
sos tiram
sos cili
sos tomato
PROSES PENYEDIAAN
Kerang
dibersihkan, dan dicelur seketikap di dalam air panas mendidiih, kemudian di
kopek kopek dan di ambil isinya
Kisar
bahan A dan Panaskan minyak dalam kuali, masukkan hancurkan belacan, goreng
hingga harum bau belacan
Masukkan
cili kisar dan tumis sambil masukkan serai tiik sehinga naik minyak
Masukkan
jus asam jawa, sedikit santan garam, gula, sos tiram, sos cili dan sos tomato
,kacau hingga sebati.
No comments:
Post a Comment