Kicap ialah penyedap makanan yang
berupa cecair berwarna hitam yang mempunyai rasa manis atau masin. Bahan asas
pembuatan kicap secara amnya ialah kacang soya atau kacang soya hitam. Namun
ada juga kicap yang diperbuat daripada bahan-bahan berasaskan air kelapa yang
umumnya berasa masin. Selain itu, kicap juga dapat diperbuat daripada kek
padat, hasil sampingan daripada penghasilan tauhu.
RESEPI TELUR MASAK KICAP
BAHAN BAHAN
5 biji telur ayam - digoreng mata
lembu
10 biji cili api - biar sebiji-sebiji
1 biji tomato - dibelah 4
1/2 batang carrot - dihiris kecil
memanjang
3 batang lada merah - dipotong 4
1 biji bawang besar - dihiris
1 ulas bawang putih - dihiris
air asam jawa secukupnya
gula secukup rasa
kicap masin secukupnya
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan sedikit minyak dan tumiskan
bawang besar, bawang kecil dan cili merah hingga layu.
Masukkan kicap, air asam jawa dan
gula. Kacau sebati. Masukkan telur diikuti cili api dan carrot. Kacau lagi.
Masukkan tomato, kacau sebati. Biarkan
seketika di atas api, bolehlah dihidangkan. Sedap dimakan panas.
No comments:
Post a Comment