Daging lembu (Bahasa Inggeris: beef)
adalah jaringan otot yang diperoleh daripada lembu yang biasa dan umum
digunakan untuk keperluan makanan. Di setiap kawasan, penggunaan daging ini
berbeza-beza bergantung kepada cara pemotongannya. Sebagai contoh, daging
batang pinang, daging rusuk dan T-Bone sangat umum digunakan di Eropah dan di
Amerika Syarikat sebagai bahan stik sehingga bahagian ini banyak
diperdagangkan. Tetapi, di negara Asia lain, daging ini banyak digunakan untuk
makanan berempah dan bersantan seperti sup tulang dan rendang.
Selain itu, terdapat beberapa
bahagian daging lembu lain seperti lidah, hati, perut dan punggung hanya
digunakan di negara tertentu sebagai bahan makanan.
RESEPI DAGING MASAK HITAM
BAHAN BAHAN
500 gram daging - potong dan rebus
terlebih dahulu, ketepikan
2-3 senduk kecil cili kisar
250 gram bawang merah - dihiris,
digoreng dan dikisar
kicap masin
kicap manis
minyak masak
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak dan tumis cili kisar
hingga pecah minyak. Masukkan bawang goreng kisar dan kacau sebati.
Bila bahan-bahan tadi telah mesra,
masukkan kicap masin dan kicap manis secukupnya. Diikuti dengan daging dan air
rebusannya. Masak hingga daging empuk
dan mesra dengan bahan-bahan lain.
Rasakan masin dan manisnya dengan
kicap sahaja.
No comments:
Post a Comment