SAMBAL
Sambal ialah sos yang diperbuat
daripada cili yang dihancurkan dan biasanya ditambahkan bahan-bahan yang lain
seperti garam, cuka dan belacan. Sambal ialah salah satu hidangan
istimewa Indonesia dan Melayu. Terdapat berbagai-bagai kelainan sambal yang
berasal dari berbagai-bagai daerah.
RESEPI SAMBAL SARDIN
SEKADAR HIASAN |
BAHAN BAHAN
1 tin sardin Marina ditoskan kuah
sosnya
2batang serai dititik
sedikit garam, gula dan serbuk perasa
BAHAN KISAR
5 biji bawang merah dikisar
1 biji bawang putih dikisar
lada kering dikisar banyak ikut suka
3 keping asam keping
sedikit belacan dikisar
PROSES PENYEDIAAN
Tumiskan bahan-bahan kisar bersama
asam keping. Asam keping ini seelok-eloknya hendaklah direndam dulu.
Bila bahan tumisan telah pecah
minyak, masukkan sardin yang telah ditoskan sosnya tadi.
Kacau sebati dan rasakan dengan gula,
garam dan serbuk perasa secukupnya. Masak hingga sardin dan sambal mesra.
No comments:
Post a Comment