Burung
Puyuh adalah sekumpulan burung yang bertubuh kecil tanpa ekor dari famili Phasianidae
atau Odontophoridae. Burung Puyuh memiliki sayap namun tidak pandai terbang
seperti burung pada umumnya. Anatara ciri burung ini adalah termasuk pemakan
biji-bijian, memiliki bulu yang loreng, dan lubang hidung berada di pangkal
paruh.
RESEPI SAMBAL TUMIS TELUR PUYUH
30 Biji
Telur Puyuh
1 biji
bawang holland - hiris bulat
sedikit
air asam jawa
segenggam
ikan bilis halus
garam,
gula secukupnya
secubit
perasa
BAHAN KISAR
30 tangkai
cili kering
3 biji
bawang besar
1-2 ulas bawang
putih
1 inci
belacan
PROSES MASAK
Gaul
sotong bersama sedikit garam, serbuk cukup rasa Knorr dan serbuk kunyit secara
merata. Panaskan sedikit minyak dan tumis sotong tadi.
Tutup
kuali dan biarkan air sotong kering. Hati-hati jangan sampai kering hangus
pula. Bila air sotong sudah kering, masukkan air asam jawa. Kacau sebati,
diikuti gula dan kicap masin secukupnya. Kacau sebati.
Masukkan
hirisan lada hijau dan lada merah dan bawang besar Kacau lagi. Perlahankan api,
tutup semula kuali dan bila lada dan bawang mula layu barulah boleh
dihidangkan.
No comments:
Post a Comment