Monday, December 04, 2017

RESEPI RENDANG TOK

Rendang adalah masakan tradisional Minangkabau - Indonesia yang kemudian menyebar pada masyarakat Melayu,[perlu rujukan] bersantan dengan daging lembu sebagai bahan utamanya. Masakan ini disediakan dengan santan, lada, bawang, daun kunyit, daun limau purut dan kerisik. Rendang sesuai dihidangkan sebagai lauk, dimana ia dimakan dengan lemang, nasi, pulut kuning atau pulut kunyit, ketupat palas atau ketupat pulut, ketupat nasi, roti atau diratah makan begitu saja. Kebanyakkan bahagian daging lembu yang digunakan untuk membuat rendang ialah daging batang pinang. Rasa dagingnya yang lembut dan sedap.

Rendang amat popular dan disajikan sebagai hidangan pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha mahupun disaji pada kenduri-kenduri seperti tamat berzanji, majlis perkahwinan, majlis berkatan atau bersunat, kenduri doa selamat, kenduri harijadi dan sebagainya. Masakan ini sangat digemari di semua kalangan masyarakat baik di Sumatera Barat, Indonesia juga di Malaysia khususnya di Negeri Sembilan. Rendang Tok pula terkenal di Negeri Perak

RESEPI RENDANG TOK
BAHAN BAHAN
600 gm daging
3 sudu makan ketumbar-dikisar
3 sudu makan jintan manis-ditumbuk halus
3 sudu makan jintan putih-digoreng tanpa minyak
2 sudu makan lada hitam-dikisar
3 kuntum bunga lawang
11 kuntum bunga cengkih
2 batang serai-diketuk
250 gm gula melaka
1 biji kelapa-ambil santan
250 gm kerisik
1/2 biji isi kelapa-dihiris nipis dan digoreng
sedikit daun kunyit
minyak secukupnya

BAHAN KISAR
10 tangkai cili kering
10 biji bawang merah
3 cm halia
3 cm lengkuas

PROSES PENYEDIAAN
Potong daging besar besar dan bersihkan. Tos dan ketepikan.  Ambil santan kelapa sebanyak 2 mangkuk besar.

Panaskan kuali,tumis bahan bahan kisar sehingga naik bau. Kemudian,masukkan santan,bunga cengkih,bunga lawang,isi kelapa yang telah dihiris dan digoreng beserta daging.

Biarkan mendidih,masukkan gula melaka dan garam secukup rasa. Biarkan sehingga kuah menjadi pekat,masukkan kerisik dan kacau sebati, biarkan kuah kering.

Akhir sekali,masukkan jintan manis dan jintan putih. Hidangkan bersama hirisan daun kunyit.

No comments:

Post a Comment