SAMBAL
Sambal ialah sos yang diperbuat
daripada cili yang dihancurkan dan biasanya ditambahkan bahan-bahan yang lain
seperti garam Sambal ialah sos yang diperbuat
daripada cili yang dihancurkan dan biasanya ditambahkan bahan-bahan yang lain
seperti garam, cuka dan belacan.
Sambal ialah salah satu
hidangan istimewa Indonesia dan Melayu. Terdapat berbagai-bagai kelainan sambal
yang berasal dari berbagai-bagai daerah.
SAMBAL IKAN MAYONG MASIN BUAH TERUNG PIPIT
BAHAN BAHAN
2 ekor ikan mayung masin potong
kecil ikut suka
4 SB cili kisar
semangkuk terung pipit
air asam jawa
gula, garam
BAHAN KISAR
4ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit belacan
sedikit ikan bilis
PROSES PENYEDIAAN
goreng ikan masin hingga agak
garing. ketepikan.
tumbuk bahan bahan dan tumiskan
hingga keluar bau dan kekuningan.
Masukkan cili kisar dan tumiskan
hingga naik minyak.masukkan terung pipit.masak hingga layu.
Kemudian masukkan air asam jawa..
gula, garam dan aji secukup rasa.akhir sekali masukkan ikan masin goreng..gaul
hingga rata.. tutup api hidangkan.
No comments:
Post a Comment