ASAM PEDAS
Asam Pedas ialah
sejenis masakan Melayu. Di Malaysia terkenal di Melaka dan Johor. Sebut sahaja
asam pedas semua orang tahu bahawa masakan itu sangat sedap dan popular di
Negeri Melaka dan Johor. Resepi untuk membuatnya tidaklah terlalu rumit dan
tidak pula terlalu mudah.Walau bagaimanapun terdapat juga kawasan-kawasan lain
di negeri Melaka dan Johor ini mempunyai resepi asam pedas yang berlainan.
Terpulang kepada citarasa masing-masing untuk menyedapkan lagi masakan mereka.
Ianya sangat berbeza dari sudut rasa dan tekstur
RESEPI ASAM PEDAS IKAN
SEBELAH
BAHAN BAHAN
1kg Ikan sebelah
Sayur Bendi
Sedikit Daun Kesum
Semangkuk air asam
jawa
Sedikit
halia-dihiris
Garam secukup rasa
Secubit gula
BAHAN KISAR
10 biji Bawang
Merah Kecik
5 ulas Bawang Putih
1 inci Kunyit Hidup
1 genggam Cili
Kering
PROSES MASAK
Tumis halia diikuti
bahan kisar sampai betul2 garing dan naik minyak
Masukkan semangkuk
air asam jawa..pastu tunggu sampai kuah mendidih
Bila dah mendidih,
masukkan ikan & bendi/terung (pastikan ikan dan sayur tenggelam dlm kuah, kalau tidak tenggelam tambahla air lagi...biarkan api
sederhana besar sampai kuah mendidih
Bila dah mendidih,
kecikkan api, masukkan daun kesum/limau purut, garam dan secubit gula
Biarkan api
maintain kecik dalam 10 minit, cuba rasa.. kalau ada yg kurang tambahla apa apa
yg patut Tutup api, dan bolehlah
dihidangkan panas
No comments:
Post a Comment