Sambal ialah sos yang diperbuat
daripada cili yang dihancurkan dan biasanya ditambahkan bahan-bahan yang lain
seperti garam, cuka dan belacan.
Sambal ialah salah satu hidangan
istimewa Indonesia dan Melayu. Terdapat berbagai-bagai kelainan sambal yang berasal
dari berbagai-bagai daerah.
RESEPI SAMBAL NENAS IKAN TONGKOL
air asam jawa
1 mangkuk nenas - potong ikut suka
4 ketul ikan tongkol - digaram kunyit
dan digoreng
garam, gula dan perasa secukupnya
BAHAN KISAR
5 batang cili merah
9 batang cili api
5 biji bawang kecil
1 biji bawang putih
sedikit belacan
PROSES PENYEDIAAN
Kisarkan bahan-bahan kisar dengan air
asam. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau. Lagi lama
lagi sedap.
Tambahkan perasa, garam dan gula
secukupnya. Kacau sebati. Masukkan ikan tongkol goreng dan nenas yang dipotong
dan gaul sebati.
Biarkan seketika di atas api dan
bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment