GULAI
Gulai ialah masakan bersantan
yang mengandungi daging, ikan dan lain-lain dengan ramuan utamanya adalah lada
api, kunyit hidup, serai dan santan. Gulai dipanggil masakan masak lemak di
luar Negeri Sembilan.
Gulai berasal daripada
Sumatera, Indonesia dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia,
Singapura dan Brunei hasil daripada tradisi merantau orang-orang Minangkabau.
Kini terdapat beberapa variasi
masakan gulai. Resepi asalnya menggunakan rempah ratus asal yang hidup tumbuh
di Asia Tenggara seperti kunyit, lada api dan serai. Terdapat juga yang turut
menggunakan bawang dalam masakan gulainya. Ini berkemungkinan hasil pengaruh
daripada India. Penambahan gula juga adalah biasa mengikut selera masing-masing
yang tidak tahan pedas.
RESEPI GULAI DAGING DAN REBUNG
SEKADAR HIASAN |
BAHAN BAHAN
200gm rebung - dihiris
500gm daging cincang
4 sudu makan rempah kari daging
1 mangkuk santan
125ml air
Garam secukup rasa
BAHAN TUMIS
2 biji bawang besar – dihiris halus
3 ulas bawang putih – dihiris halus
2.5cm halia - dihiris halus
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
1 sudu teh jintan manis
1 batang kulit kayu manis
2 tangkai daun kari
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan sedikit minyak masak di dalam kuali. Tumis bunga
lawang, bunga cengkih, jintan manis, kulit kayu manis dan daun kari sehingga
berbau harum.
Masukkan bahan hiris, tumis lagi hingga wangi.Masukkan rempah
kari daging yg telah dicampur dgn sedikit air. Tumis hingga rempah masak.
Masukkan daging, gaul hingga keluar air daging, masukkan santan
dan air. Biarkan mendidih.
Masukkan rebung dan terus masak menggunakan api sederhana hingga
daging empuk. Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit serbuk perasa.
Biarkan sebentar. Siap
No comments:
Post a Comment