Tuesday, December 05, 2017

RESEPI GULAI DAGING-REBUNG

GULAI
Gulai ialah masakan bersantan yang mengandungi daging, ikan dan lain-lain dengan ramuan utamanya adalah lada api, kunyit hidup, serai dan santan. Gulai dipanggil masakan masak lemak di luar Negeri Sembilan.

Gulai berasal daripada Sumatera, Indonesia dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei hasil daripada tradisi merantau orang-orang Minangkabau.

Kini terdapat beberapa variasi masakan gulai. Resepi asalnya menggunakan rempah ratus asal yang hidup tumbuh di Asia Tenggara seperti kunyit, lada api dan serai. Terdapat juga yang turut menggunakan bawang dalam masakan gulainya. Ini berkemungkinan hasil pengaruh daripada India. Penambahan gula juga adalah biasa mengikut selera masing-masing yang tidak tahan pedas.


RESEPI GULAI DAGING DAN REBUNG
SEKADAR HIASAN

BAHAN BAHAN
200gm rebung - dihiris
500gm daging cincang
4 sudu makan rempah kari daging
1 mangkuk santan
125ml air
Garam secukup rasa

BAHAN TUMIS
2 biji bawang besar – dihiris halus
3 ulas bawang putih – dihiris halus
2.5cm halia - dihiris halus
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
1 sudu teh jintan manis
1 batang kulit kayu manis
2 tangkai daun kari

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan sedikit minyak masak di dalam kuali. Tumis bunga lawang, bunga cengkih, jintan manis, kulit kayu manis dan daun kari sehingga berbau harum.

Masukkan bahan hiris, tumis lagi hingga wangi.Masukkan rempah kari daging yg telah dicampur dgn sedikit air. Tumis hingga rempah masak.

Masukkan daging, gaul hingga keluar air daging, masukkan santan dan air. Biarkan mendidih.

Masukkan rebung dan terus masak menggunakan api sederhana hingga daging empuk. Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit serbuk perasa. Biarkan sebentar. Siap


No comments:

Post a Comment