Sunday, December 03, 2017

RESEPI GULAI AYAM BETIK MUDA

GULAI
Gulai ialah masakan bersantan yang mengandungi daging, ikan dan lain-lain dengan ramuan utamanya adalah lada api, kunyit hidup, serai dan santan. Gulai dipanggil masakan masak lemak di luar Negeri Sembilan.

Gulai berasal daripada Sumatera, Indonesia dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei hasil daripada tradisi merantau orang-orang Minangkabau.

Kini terdapat beberapa variasi masakan gulai. Resepi asalnya menggunakan rempah ratus asal yang hidup tumbuh di Asia Tenggara seperti kunyit, lada api dan serai. Terdapat juga yang turut menggunakan bawang dalam masakan gulainya. Ini berkemungkinan hasil pengaruh daripada India. Penambahan gula juga adalah biasa mengikut selera masing-masing yang tidak tahan pedas.

RESEPI GULAI AYAM BETIK MUDA
SEKADAR HIASAN

BAHAN BAHAN A (BAHAN TUMIS)
Minyak Masak
2 kuntum Bunga Lawang
3 kuntum Bunga Cengkih
2 biji Buah Pelaga
3 batang Kulit Kayu Manis
3 tangkai Daun Kari
Sedikit Halia (di hiris nipis memanjang)
5 ulas Bawang Putih (ditumbuk)
1 biji Bawang Besar (ditumbuk)

BAHAN BAHAN B
Serbuk Kari Ayam Babas 2 paket + sedikit air Jintan Manis 1/2 sudu besar (ditumbuk halus) Jintan Putih
1/2 sudu besar (ditumbuk halus)
Lada Hitam/Putih 1/2 sudu besar (ditumbuk halus)
1 'biji buah pala' (ditumbuk halus) 

BAHAN BAHAN C
Ayam 1 ekor
1 biji Tomato (dibelah 2)
2 Asam keping Santan Cair Garam
1 biji betik muda (dikupas kulit dan dibuang biji)

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak dalam periuk.  Masukkan bahan A. Goreng hingga wangi dan bawang menjadi keperangan

Masukkan Bahan B dan  Masak sehingga naik minyak. Kacau selalu supaya tidak berkerak.  Masukkan Betik mudaa. Biarkan seketika dan 1/3 masak supaya mesra dengan rempah.

Masukkan Santan dan kacau supaya ia bercampur sempurna dengan rempah, dan terus masukkan ayam, asam keping, buah tomato dan garam.

Kecilkan api dan biarkan ayam masak perlahan-lahan dengan sempurna.



No comments:

Post a Comment