GULAI
Gulai ialah masakan
bersantan yang mengandungi daging, ikan dan lain-lain dengan ramuan utamanya
adalah lada api, kunyit hidup, serai dan santan. Gulai dipanggil masakan masak
lemak di luar Negeri Sembilan.
Gulai berasal
daripada Sumatera, Indonesia dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di
Malaysia, Singapura dan Brunei hasil daripada tradisi merantau orang-orang
Minangkabau.
Kini terdapat
beberapa variasi masakan gulai. Resepi asalnya menggunakan rempah ratus asal
yang hidup tumbuh di Asia Tenggara seperti kunyit, lada api dan serai. Terdapat
juga yang turut menggunakan bawang dalam masakan gulainya. Ini berkemungkinan
hasil pengaruh daripada India. Penambahan gula juga adalah biasa mengikut
selera masing-masing yang tidak tahan pedas.
RESEPI GULAI AYAM BETIK
MUDA
SEKADAR HIASAN |
BAHAN BAHAN A (BAHAN TUMIS)
Minyak Masak
2 kuntum Bunga
Lawang
3 kuntum Bunga
Cengkih
2 biji Buah Pelaga
3 batang Kulit Kayu
Manis
3 tangkai Daun Kari
Sedikit Halia (di
hiris nipis memanjang)
5 ulas Bawang Putih
(ditumbuk)
1 biji Bawang Besar
(ditumbuk)
BAHAN BAHAN B
Serbuk Kari Ayam
Babas 2 paket + sedikit air Jintan Manis 1/2 sudu besar (ditumbuk halus) Jintan
Putih
1/2 sudu besar
(ditumbuk halus)
Lada Hitam/Putih
1/2 sudu besar (ditumbuk halus)
1 'biji buah pala'
(ditumbuk halus)
BAHAN BAHAN C
Ayam 1 ekor
1 biji Tomato
(dibelah 2)
2 Asam keping
Santan Cair Garam
1 biji betik muda
(dikupas kulit dan dibuang biji)
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak
dalam periuk. Masukkan bahan A. Goreng
hingga wangi dan bawang menjadi keperangan
Masukkan Bahan B
dan Masak sehingga naik minyak. Kacau
selalu supaya tidak berkerak. Masukkan
Betik mudaa. Biarkan seketika dan 1/3 masak supaya mesra dengan rempah.
Masukkan Santan dan
kacau supaya ia bercampur sempurna dengan rempah, dan terus masukkan ayam, asam
keping, buah tomato dan garam.
Kecilkan api dan
biarkan ayam masak perlahan-lahan dengan sempurna.
No comments:
Post a Comment