Monday, December 04, 2017

RESEPI UDANG KESTURI

Udang harimau ("Penaeus monodon") merupakan spesies udang, iaitu haiwan laut krustacean yang banyak diternak sebagai makanan. Taburan semulajadinya adalah di Indo-Barat-pasifik, dari persisiran timur Afrika, Semenanjung Arab, sehingga sejauh Asia Tenggara, dan Laut Jepun. Ia boleh didapati di timur Australia, dan sejumlah kecil menduduki Laut Mediterranean melalui Terusan Suez. Tambahan lagi populasi invesif telah menetap di Hawaii dan persisiran Laut Atlantik USA (Florida, Georgia dan South Carolina).

RESEPI UDANG KESTURI
BAHAN BAHAN
5 Ekor Udang Harimau
1 labu bawang besar (dihiris)
3 batang serai (Diketuk)
5 Tangkai kacang pis
5 biji limau kesturi (diambil airnya)
Garam secukup rasa

BAHAN KISAR/HIRIS
5 biji cili api (ditumbuk)
3 biji cili merah (dihiris)
1 biji cili hijau (dihiris)
2 sudu makan minyak masak

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak dan tumiskan serai dan bahan 2 sehingga wangi

Masukkan udang, kacang pis, bawang besar dan garam. Kacau sehingga rata Tutupkan api dan tuangkan air limau kesturi. Kemudian kacau lagi Sedia dihidangkan

No comments:

Post a Comment