MASALA
Chaat
masala (Hindi चाट मसाला, Urdu چاٹ مصالہ; juga dieja chat masala) adalah
campuran serbuk rempah atau masala digunakan dalam masakan Asia Selatan,
terutamanya dalam masakan India, Bangladesh dan Pakistan. Ia biasanya terdiri
daripada amchoor (serbuk mangga kering), jintan putih, ketumbar, halia kering,
garam (lazimnya kala namak), lada hitam, asafutida (hing) dan serbuk cili.[1]
Ramuannya digabungkan dan dihidangkan di atas piring logam kecil, pinggan
polisterin atau daun pisang, dikeringkan dan dibentuk ke dalam mangkuk, di
kereta sorong chaat, terutamanya di India, Bangladesh dan Punjab dan Sindh di
Pakistan.
RESEPI KAMBING
MASALA
BAHAN BAHAN
500gram
kambing/tulang/rusuk - dipotong kiub
2 biji
bawang besar - dikisar
3 ulas
bawang putih - dikisar
3 biji
bawang besar - dibelah empat
5cm halia
- dihiris
3 sudu
besar serbuk cili
4 kuntum
bunga lawang
5 biji
buah pelaga
1 batang
kulit kayu manis
4 kuntum
bunga cengkih
½ tin susu
cair ideal
1 tangkai
daun kari
Air
secukupnya
Garam
secukup rasa
Minyak masak
untuk menumis secukupnya
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan
minyak masak di dalam periuk. Tumis bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis
dan bunga cengkih sehingga wangi.
Kemudian
masukkan daun kari, bawang putih, bawang besar yang dikisar dan dibelah empat
dan halia sehingga wangi.
Masukkan
daging kambing dan serbuk cili. Kacau rata dan biarkan empuk. Tambah sedikit
air sekiranya terlalu kering. Masak selama sejam.
Bila sudah
agak empuk, masukkan susu cair tadi dan garam secukup rasa. Kacau rata dan
masak sehingga mendidih dan pekat.
Angkat dan
sedia dihidangkan.Panaskan minyak dalam periuk, masukkan minyak sapi dan biar
cair dan panas. Masukkan bahan2 tumis, serai titik dan tumis hingga harum,
masukkan tomato cincang dan kacau rata. Tambah pes rempah (bahan kisar + rempah
kurma, kacau rata) dan masak hingga terbit minyak, guna api kecil dan kacau
selalu.
Tambah
daging kambing. Gaul rata dan masak hingga dagin kecut. Tuang air secukupnya,
kacau dan masak dengan api sederhana hingga daging lembut. Tambah kerisik, asam
gelugor dan pati santan. Kacau dan masak hingga kuah pekat.
Masukkan
belahan gula melaka, cili hijau, cili merah dan kentang goreng. Kacau rata dan
perasakan dengan garam secukupnya. Masak sekejap,. Hidangkan bersama nasi atau
makanan kegemaran anda.
No comments:
Post a Comment