GULAI
Gulai ialah masakan bersantan yang
mengandungi daging, ikan dan lain-lain dengan ramuan utamanya adalah lada api,
kunyit hidup, serai dan santan. Gulai dipanggil masakan masak lemak di luar
Negeri Sembilan.
Gulai berasal daripada Sumatera,
Indonesia dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan
Brunei hasil daripada tradisi merantau orang-orang Minangkabau.
Kini terdapat beberapa variasi
masakan gulai. Resepi asalnya menggunakan rempah ratus asal yang hidup tumbuh
di Asia Tenggara seperti kunyit, lada api dan serai. Terdapat juga yang turut
menggunakan bawang dalam masakan gulainya. Ini berkemungkinan hasil pengaruh
daripada India. Penambahan gula juga adalah biasa mengikut selera masing-masing
yang tidak tahan pedas.
RESEPI GULAI BATANG PISANG
BAHAN BAHAN
500 gm daging lembu
1/2 kg empulur batang pisang 1 cawan
santan pekat
3 cawan air
1 sudu makan kesrisik
1 peket kecil rempah kari daging
2 pelepah daun kari
BAHAN KISAR
1 inci halia
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
PROSES MASAK
Panaskan sedikit minyak dalam periuk.
Tumis bahan tumbuk hingga wangi. Masukkan daun kari dan rempah kari
yang sudah dicampurkan sedikit kepala santan hingga menjadi pes. Tumis hingga
pecah minyak.
Masukkan daging, gaul rata dan masak
hingga keluar air daging. Masukkan santan, air, batang pisang
dan kerisik. Gaul rata dan biarkan masak hingga daging empuk.
Masukkan garam dan sedikit serbuk
perasa. Masak lagi sebentar. Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment