Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal.
Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
RESEPI DAGING MASAK HITAM SARAWAK
500 gram
daging - hiris
2 sudu
besar kicap pekat karamel
3 sudu
besar gula apong (boleh kurangkan)
BAHAN KISAR
3 batang
serai
sedikit
lengkuas
1 biji
bawang besar
7 biji
bawang merah
1 ulas
bawang putih
15 tangkai
lada kering
1/3 cawan
prune@kismis hitam
BAHAN TUMIS
Rempah
tumis 4 sekawan - banyak ikut suka
5 biji
bawang merah - dimayang
1-2 sudu
besar rempah kurma
2 sudu
besar kerisik
minyak
masak secukupnya
sedikit
air asam jawa
garam
secukup rasa
PROSES MASAK
Gaul
daging bersama kicap pekat dan gula apong secara merata hingga sebati. Perap
seketika.
Panaskan
minyak dan tumis rempah tumis 4 sekawan dan bawang yang dimayang. Bila bawang
sudah agak garing (jangan sampai hangus) masukkan bahan-bahan yang dikisar.
Kacau sebati.
Masukkan
rempah kurma dan kacau lagi. Biarkan hingga pecah minyak dan naik bau. Masukkan sedikit air asam dan kacau lagi.
Masukkan
daging yang diperap tadi dan kacau sebati. Kalau daging sukar empuk tambahkan
sedikit air, tutup kuali dan reneh dengan api kecil. Kacau sekali sekala supaya
tidak hangus.
Masukkan
kismis hitam@ prune yang telah dikisar ke dalamnya. Kacau lagi biar mesra. Masukkan
kerisik dan gaul sebati. Rasakan masinnya. Masak hingga kuah pekat dan daging
benar-benar empuk.
Sedia
untuk dihidangkan bersama nasi panas, ketupat nasi, lemang, ketupat daun palas
dan juga boleh juga dimakan bersama roti.
No comments:
Post a Comment