Tetel
ialah daging lembut yang bercampur dengan urat, tulang, lemak dan yang
seangkatan
RESEPI TETEL ASAM PEDAS
BAHAN BAHAN
500 gm
tetel lembu, potong kecil
1 tangkai
daun kesum
1 batang
bunga kantan, dibelah
1 liter
air [saya gunakan air ni untuk merebus daging
Air asam
jawa secukupnya
Garam dan
serbuk perasa secukupnya
Minyak
untuk menumis
BAHAN KISAR
15 tangkai
cili kering
6 biji
bawang merah
4 ulas
bawang putih
2.5 cm
halia
2.5 cm
lengkuas
3 batang
serai
1 sudu
makan jintan manis
1 sudu
makan jintan putih
PROSES MASAK
Panaskan
minyak masak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau.
Kemudian
masukkan air sehingga mendidih [saya masukkan air rebusan daging].Masukkan pula
tetel dan air asam jawa.Perasakan secukupnya.Biarkan tetel sehingga menjadi
lembut.
Setelah
itu masukkan daun kesum dan bunga kantan.Biarkan mendidih.
Akhir
sekali, tutupkan apiu barulah dimasukkan belimbing buluh dan biarkan lembut
sedikit. Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment