Chaat masala
(Hindi चाट मसाला, Urdu چاٹ مصالہ; juga dieja chat masala)
adalah campuran serbuk rempah atau masala digunakan dalam masakan Asia Selatan,
terutamanya dalam masakan India, Bangladesh dan Pakistan. Ia biasanya terdiri
daripada amchoor (serbuk mangga kering), jintan putih, ketumbar, halia kering,
garam (lazimnya kala namak), lada hitam, asafutida (hing) dan serbuk cili.
Ramuannya digabungkan dan dihidangkan di atas piring logam kecil, pinggan
polisterin atau daun pisang, dikeringkan dan dibentuk ke dalam mangkuk, di
kereta sorong chaat, terutamanya di India, Bangladesh dan Punjab dan Sindh di
Pakistan.
RESEPI UDANG MASALA
BAHAN BAHAN
500gm
Udang besar
3 biji
bawang besar - di hiris
3 biji
bawang besar - dikisar halus
1 inci
halia + 6 ulas bawang putih - dikisar halus.
4 sudu
besar rempah kari Ikan Baba's
2 sudu
besar serbuk cili
1 sudu
kecil serbuk jintan putih
1 sudu
kecil serbuk Jintan manis
1 sudu
besar serbuk kunyit
1 sudu
kecil serbuk kas-kas (tidak semestinya)
2 ranting
daun kari
6 - 7 sudu
besar minyak masak
2 sudu
besar jus limau nipis
Garam dan
gula secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
Bersihkan
udang. Gunting misai dan muncung tajam udang tanpa membuang kepalanya. Perap
udang yang telah bersihkan dengan serbuk kunyit, serbuk cili, satu sudu
halia+bawang putih yang dikisar halus, dan air limau selama 20-30 minit
Panaskan
minyak dalam kuali. Masukkan bawang besar yang dihiris. Apabila tumisan
keluarkan bau wangi, masukkan bawang yang dikisar, dan campuran bahan halia +
bawang putih yang tinggal, rempah kari, jintan putih, dan jintan manis.
Apabila
gorengan itu mengeluarkan bau yang harum, masukkan perapan udang tadi. Masukan
satu cawan air dan masukkan daun kari. Biarkan selama 10 minit di atas kuali.
Tentukan kuahnya likat dan tidak terlalu pekat. Sekiranya kuahnya pekat sangat
boleh masukkan air sedikit untuk kecairan kuahnya. Masukkan garam dan gula
secukup rasa. Udang Masala sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment