Telur ikan
ialah telur dalaman yang matang dalam ovari, atau dilepaskan sebagai telur di
luar bagi ikan dan sesetengah haiwan marin seperti udang, kekapis dan landak
laut. Sebagai makanan laut, telur ikan digunakan sebagai bahan masakan dalam
kebanyakan juadah mahupun dimakan secara mentah. Telur bagi haiwan laut,
seperti ikan lumpsucker, hake dan salmon, merupakan sumber terbaik bagi asid
lemak omega-3. Telur ikan sturgeon atau ikan lain merupakan produk yang
digunakan untuk menghasilkan kaviar.
TELUR IKAN
MAYONG MASAK KUNING
500 gm
telur ikan duri, kukus
3 inci
halia, ketuk
2 batang
serai, ketuk
Air asam
jawa
Sedikit
air
Garam
Gula
Minyak
untuk menumis
BAHAN TUMBUK
4 biji
bawang merah
2 ulas
bawang merah
2 tangkai
cili hidup
3 cm
kunyit hidup
PROSES MASAK
Kukus
telur dengan air mendidih selama 15 minit atau separuh masak. Sediakan bahan
tumbuk dan tumiskan bersama serai dan halia hingga layu.
Masukkan
air dan renehkan seketika. Masukkan telur yang telah dikukus, kacau
rata.Bubuhkan air asam jawa, garam dan sedikit gula.
Teruskan
mereneh dengan api yang perlahan.Tutupkan kuali dengan tudung periuk untuk
beberapa minit
Tutup api
setelah telur masak.
No comments:
Post a Comment