Monday, December 04, 2017

RESEPI GULAI IKAN BERNENAS

Gulai ialah masakan bersantan yang mengandungi daging, ikan dan lain-lain dengan ramuan utamanya adalah lada api, kunyit hidup, serai dan santan. Gulai dipanggil masakan masak lemak di luar Negeri Sembilan.

Gulai berasal daripada Sumatera, Indonesia dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei hasil daripada tradisi merantau orang-orang Minangkabau.

Kini terdapat beberapa variasi masakan gulai. Resepi asalnya menggunakan rempah ratus asal yang hidup tumbuh di Asia Tenggara seperti kunyit, lada api dan serai. Terdapat juga yang turut menggunakan bawang dalam masakan gulainya. Ini berkemungkinan hasil pengaruh daripada India. Penambahan gula juga adalah biasa mengikut selera masing-masing yang tidak tahan pedas.

RESEPI GULAI IKAN BERNENAS
BAHAN BAHAN
3 potong isi ikan
9 tangkai cili kering dikisar
5 biji bawang merah dikisar
1 ulas bawang putih dikisar
sedikit halia dikisar
2 sb serbuk kari ikan
garam secukup rasa
air
santan pekat secukupnya
1 mangkuk kecil potongan nenas

PROSES PENYEDIAAN
Campurkan bahan-bahan kisar dan serbuk kari untuk dijadikan pes. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan tadi hingga pecah minyak.
Masukkan potongan ikan dan gaul sebati. Masukkan air dan biar kuah mendidih.

Masukkan santan pekat dan kacau sebati. Perlahankan api sambil dikacau kuahnya sekali sekala.

Bila kuah mulai mendidih, masukkan potongan nenas pula, bila kuah sudah menggelegak masukkan garam dan secubit gula jika suka.

No comments:

Post a Comment