Penumisan
adalah teknik memasak cepat dengan menggunakan sedikit minyak dan api besar
(panas tinggi), biasanya untuk bumbu. Kegiatan ini disebut menumis dan hasilnya
disebut sebagai tumisan atau tumis saja. Dalam menumis, bahan yang dimasak
dipotong-potong kecil atau dimemarkan terlebih dahulu agar panas cepat masuk.
Penumisan biasanya dihentikan ketika bahan sudah mulai kecoklatan dengan
mengangkat segera dari minyak panas atau ditambahkan bahan cair dalam jumlah
banyak, seperti air, kaldu, atau santan.
400gm udang
saiz besar
sedikit
serbuk kunyit
sedikit
garam
5 biji
bawang putih
11 biji
cili api merah
sedikit
lada putih kisar
sos
tomato*
sos cili*
sos tiram*
kicap
masin*
kicap
manis*
BAHAN BAHAN
Bersihkan
udang, belah belakang, cuci dan toskan. Lumurkan sedikit serbuk kunyit dan
garam. Ketepikan.
Panaskan
minyak, goreng udang hingga bertukar warna kulitnya. Angkat dan toskan
minyaknya.
Dengan
lebihan minyak tadi tumiskan bawang putih yang telah diketuk dan diracik halus
bersama lada putih hingga naik bau. Hati-hati sebab bawang putih mudah hangus.
Api jangan kuat.
Masukkan
cili api yang telah dihiris 2 dan kacau sebati. ila cili api agak layu masukkan
bahan-bahan bertanda * secukup rasa, sukatan ikut citarasa tukang masak ya.
Kacau lagi.
Masukkan
udang yang telah digoreng tadi dan gaul secara merata dengan bahan-bahan tumis
bersos tadi. Biar seketika di atas api dan bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment